Technische isolatie voor brandveilige leidingdoorvoeringen

Brandcompartimenten zijn onmisbaar om de gevolgen van een brand te beperken. In de praktijk vertonen ze echter een groot aantal gaten. Vooral de leidingdoorvoeringen blijken lastige onderdelen, waar het geregeld mis gaat.

 

In het gratis te volgen webinar ‘De gaten in het brandcompartiment’ gaan drie deskundige sprekers in op brandveilige constructie van brandcompartimenten en met name de gaten daarin door leidingdoorvoeringen. Veel aandacht geven zij aan wat er in de praktijk fout gaat en wat er werkelijk gebeurt bij een brand. Ook normen en regelgeving komen aan de orde. De sprekers zullen daarbij de verschillen tussen theorie en praktijk laten zien. Een brand houdt zich namelijk niet aan de normen. Goede details en aandachtspunten voor een juiste uitvoering zullen uiteraard ook ruimschoots aan bod komen.

 

Compartimentsscheiding

Johan Bijvank, docent Brandpreventie Academy, zal in zijn bijdrage ingaan op het verschil tussen brandklasse en brandweerstand en wat dat betekent voor de constructie van een compartimentsscheiding en de leidingdoorvoeringen daarin. Bij brandklasse gaat het er om of materialen en combinaties daarvan de brand wel of niet voeden; bij brandweerstand over de tijd dat de wand stabiel blijft. Zowel steenachtige als lichte scheidingswanden komen aan de orde.

 

Brandonderzoek

Folkert van der Ploeg, coördinator brandonderzoek regio Twente, laat vanuit praktijkonderzoek zien hoe materialen en constructies zich werkelijk gedragen bij een brand. Daaruit is af te leiden of de gekozen oplossingen wel of niet hebben bijgedragen aan het beperken van de brand. Van der Ploeg laat zien hoe een in de praktijk gerealiseerde uitvoering verschilt van de theoretisch voorgestelde oplossing. Hij doet dat onder meer aan de hand van een onderzochte brand in een meterkast.

 

Leidingdoorvoeren

Pascal van den Heuvel, technical engineer HVAC & Fire Protection bij ROCKWOOL BV, zal ingaan op brandrealiteit versus testnormen voor leidingdoorvoeringen (EN 1366 deel 3). Hij presenteert daarbij weetjes vanuit de norm” en ‘do’s en don’ts bij plaatsing’.

 

Het webinar ‘De gaten in het brandcompartiment’ vindt plaats op donderdag 29 oktober 2020 van 12.30 tot 13.30 uur en is na inschrijving [linken] gratis te volgen. Het webinar wordt georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met ROCKWOOL®. Tijdens de live-uitzending is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

 

Sprekers van dit webinar zijn:

Johan Bijvank, docent Brandpreventie Academy

Brandreactie vs brandweerstand

 

Folkert van der Ploeg, coördinator brandonderzoek regio Twente

Testnormen vs realiteit

 

Pascal van den Heuvel, Technical engineer HVAC & Fire Protection ROCKWOOL BV

Leidingdoorvoeringen theorie vs praktijk

 

Presentator:

Henk Wind, HWBouwComm bouwtechnische publicaties


Bekijk het webinar "Technische isolatie voor brandveilige leidingdoorvoeringen"
Andere webinars die u mogelijk interessant vindt

  • Gratis

Dit webinar is mogelijk gemaakt door

Neem live deel aan deze webinars

Webinar agenda