Bouwen met hout, voordelen en feiten

De redactie van Het Houtblad organiseert twee webinars over bouwen met hout. Het eerste, op afgelopen donderdag 2 april, belichtte de voordelen van bouwen met hout. Het tweede webinar op donderdag 14 mei as gaat meer in op de praktijk: Bouwen met hout, hoe doe je dat?

webinar start nu

Voordelen bouwen met hout

Dat we in Nederland veel meer zouden moeten bouwen met hout begint in brede kringen door te dringen. Hout, met name kruislaaghout, is even sterk als beton of staal. Met hout kun je  aanzienlijk sneller bouwen dan met traditionele materialen. Het lagere gewicht levert een besparing op de vervoers- en hijsbewegingen en dus stikstofuitstoot. Hout kan daardoor ook heel goed binnenstedelijk worden ingezet. Hout slaat CO2 op en groeit ‘gewoon’ weer terug nadat de bomen zijn gekapt. Dat maakt het materiaal bij uitstek geschikt voor een circulaire economie.
Naast alle euforie over hout als bouwmateriaal van de toekomst klinken er ook tegengeluiden. Is er voldoende hout om grootschalig te bouwen, is het kappen van hout wel goed voor de bossen? Zijn bomen als ‘CO2-stofzuigers’ de redding van de planeet, of ligt dat genuanceerder? Ook die zaken worden in dit webinar besproken.

Vragen die aan de orde komen zijn:

  • Is hoogbouw en grootschalige woningbouw wel mogelijk met hout?
  • Zijn er wel voldoende bomen om grootschalig te bouwen? Kan dit gecombineerd worden met verantwoord bosbeheer?
  • Hoe zit het met de duurzaamheid- en circulariteitssclaims van hout, en met de CO2-opslag? Zijn dit feitelijke en bewezen claims?
  • Hoe rekenen we de duurzaamheid van een gebouw van hout door volgens de geldende methodes?

Voor wie zijn deze webinars interessant:

Dit webinar reikt architecten, overheden, corporaties, ontwikkelaars en bouwbedrijven concrete informatie aan over de mogelijkheden van dit nieuwe bouwmateriaal.

Een aantal deskundigen op het gebied van houtbouw gaan onder leiding van Jan Maurits Schouten, hoofdredacteur van Het Houtblad, in op feiten rond dit ‘nieuwe’ bouwmateriaal.

Sprekers bij dit webinar zijn:

Boris Zeisser, eigenaar van Natrufied Architects in Bergen (NH). Zeisser noemt zichzelf een biofilische architect en ontwierp al veel bijzondere gebouwen in hout. Momenteel is hij betrokken bij de bouw van De Warren in Amsterdam. Dit appartementencomplex wordt nu gebouwd in opdracht van een samenwerkingsverband van bewoners en zal vrijwel geheel uit hout bestaan.

Harry Nieman, directeur van de Nationale Milieu Database, dè databank die ten grondslag ligt aan de belangrijkste certificering en rekenmethodes op het gebied van duurzaamheid van gebouwen. Harry Nieman is tevens directeur van de Stichting Bouwkwaliteit.

Jan Oldenburger is mededirecteur van Probos in Wageningen. Dat is een non-profit projectorganisatie die zich inzet voor duurzaam bosbeheer in Nederland. Oldenburger en zijn team verzamelen gegevens over houthandel en bosbeheer en doen onderzoek naar duurzaam bosbeheer.

Het eerste webinar ‘Bouwen met hout, voordelen en feiten’ heeft inmiddels plaatsgevonden en is na inschrijving hier gratis terug te kijken. Op 14 mei volgt een meer praktisch gericht webinar onder de titel ‘Bouwen met hout, hoe doe je dat?


Bekijk het webinar "Bouwen met hout, voordelen en feiten"


Sprekers
Andere webinars die u mogelijk interessant vindt

  • Gratis

Dit webinar is mogelijk gemaakt door

Neem live deel aan deze webinars

Webinar agenda