Woningrenovatie worstelt met ventilatie

Opdrachtgevers, maar ook aannemers en installateurs laten zich in de keuze voor een ventilatiesysteem en ventilatiewijze nog vaak bewust en onbewust leiden door de energetische prestaties. Tot die conclusie komen de sprekers op het webinar ‘Ventilatie drijvende kracht achter gezonde woning‘ De situatie wordt gevoed door bouwregelgeving en gebrek aan vernieuwend prestatiegericht denken in de bouwkolom. Zo schrijft het bouwbesluit geen kwaliteitscriteria van de binnenlucht voor. Die situatie gaat veranderen, wanneer Europa gaat besluiten om ook de kwaliteitseisen van binnenlucht te verankeren in normen.

Ondermaatse ventilatie

De ventilatiekwaliteit in veel woningen is ondermaats, zo blijkt ook uit onlangs gepubliceerd onderzoek. Juist doordat gebouwen de laatste jaren beter (na)geïsoleerd worden, is de kwaliteit van het binnenklimaat sterk bepalend voor het wooncomfort. De verwachting is dan ook dat de aandacht voor de prestaties van ventilatiesystemen in nieuwbouw en bestaande bouw verder toe zal nemen. “Meten en regelen per ruimte is hierin een absolute trend”, zegt Jan Verdonck van Jaga Nederland.

Inkoop versus prestatie

In het webinar van afgelopen dinsdag gaf Patrick Jansen (Technisch Handelsbureau Rensa) inzicht in de noodzaak van ventilatie en verschillende systemen die toegepast kunnen worden. Jan Verdonck (Jaga Nederland) liet decentrale oplossingen zien. Duurzaamheidsspecialist Yuri Pelser van woningbouwcorporatie Ymere liet aan de hand van renovatieproject Olympia zien hoe opdrachtgever, marktpartijen, uitvoerende partijen en bewoners samen een renovatie succesvol kunnen aanpakken en hoe dit leidt tot innovatietrajecten met bestaande producten. Volgens Pelser gaan corporaties in aanbestedingstrajecten meer dan ooit belang hechten aan prestatie(garanties). Ook wordt de beleving van de eindgebruiker steeds vaker leidend bij de keus voor een systeem. “De traditionele bouwkolom heeft moeite met deze benadering. De gemiddelde installateur adviseert nog graag op basis van zijn eigen inkoopstrategie, in plaats van wat het beste is voor de gebruiker.”

Het gratis webinar is terug te kijken via deze link.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze webinars.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen van een webinar

  • Live deelnemen
  • Webinar terugkijken
  • Vragen stellen
  • Geen reistijd