Energieneutraal ontwerpen met dakelementen

Succesvol webinar ‘Energieneutraal ontwerpen met dakelementen’

Donderdagmiddag (26 september) wist Eisma Bouwmedia een groep van zo’n 160 architecten en bouwadviseurs ruim een uur aan hun computer gekluisterd te houden. Zoveel bezoekers bleven namelijk het gehele webinar, georganiseerd in samenwerking met Kingspan Unidek, volgen.

Sprekers waren de architect Sanne van de Berg (Leenders architecten), Olaf van Vonno, manager marketing en productdevelopment bij Kingspan Unidek en Jan-Willem Ponjé, directeur van Bouwbedrijf Ponjé. Kijkers waren voornamelijk architecten en verder vooral adviseurs in de bouw.

Technische eisen

Het webinar ging over technische aspecten bij het werken met dakelementen bij passief- en zeer energiezuinig bouwen. Van de Berg benadrukte dat de rol van de architect verandert: een architect kan zich beter niet beperken tot het esthetisch ontwerp. In energieneutrale bouw spelen zoveel technische eisen een rol dat die dan het ontwerp gaan overschaduwen. Leenders Architecten heeft dan ook zelf technisch ontwerpers in dienst, overlegt intensief met leveranciers en voert zelf graag de regie over een bouwproject.

Detailleringen

Olaf van Vonno kan dat zeer waarderen. De Unidek Aero-dakelementen van zijn bedrijf worden veel gebruikt bij passiefbouw. Maar ondeskundig plaatsen van die elementen, met een hoge Rc, tot wel 10, kan in de praktijk tot Rc 7 of in de epc-berekening zelfs Rc 5 opleveren. Bovendien leveren koudebruggen en luchtdichtingsproblemen niet alleen energieverlies maar ook tocht en schimmel in woningen op. Het heeft alles te maken met hoe detailleringen worden ingetekend en op de bouwplaats uitgevoerd. Kingspan Unidek heeft daarom producten ontwikkeld en tekeningen laten maken waarmee het probleemloos zou moeten gaan.

Bouwfysica

Jan-Willem Ponjé bouwde en bewoont al weer een paar jaar het eerste passiefkeur-gecertificeerde huis van Nederland, ontworpen op een heel eigenzinnige manier en tóch voldoend aan alle (PHPP) eisen. Hij pleit voor een andere rol van de aannemer, die volgens hem op dit moment vooral een ‘dozenschuiver’ is. Hij vindt dat de aannemer in de toekomst vooral een rol heeft als degene die weet hoe bouwdelen moeten worden samengevoegd, met het oog op bouwfysica en bouwtechniek. Detailleringen en het doordringen van de mensen op de bouwplaats van de noodzaak van zorgvuldig werken staan daarbij voorop.

Terugkijken

De bezoekers stelden gezamenlijk 177 vragen die voor een deel door de studiogasten en voor een deel door deskundige moderatoren werden beantwoord. Ze waardeerden in een meteen daarna gehouden enquête het webinar als zeer nuttig en interessant en de bijdrage van de gasten als zeer hoog. Dit webinar is hier terug te kijken.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze webinars.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen van een webinar

  • Live deelnemen
  • Webinar terugkijken
  • Vragen stellen
  • Geen reistijd