Luchtdichting wordt onderschat

Luchtdichting wordt onderschat

Architecten en bouwbedrijven onderschatten regelmatig de kosten en de moeilijkheidsgraad van luchtdicht bouwen. Terwijl nieuwe gebouwen wel aan strenge eisen op dit gebied moeten voldoen. Dat bleek tijdens de live-uitzending van het webinar ‘Beter Luchtdicht Bouwen’ op 24 april. Het webinar is kosteloos terug te kijken.

De bouwfysische, thermische en ventilatietechnische redenen voor het luchtdicht bouwen zijn niet breed bekend in de bouw. Terwijl het Bouwbesluit al een hoge luchtdichting van gebouwen voorschrijft en het zelfs een essentieel onderdeel is van de prestaties die passiefhuizen en laagenergiehuizen moeten leveren.

Vanuit de studio in Amsterdam gaf Harry Nieman, co-auteur van het standaardwerk Luchtdicht Bouwen en lid van de NEN-normcommissie uitleg.

Foute verankering

Schokkend waren de beelden die Arjan van Termeij toonde van foute verankeringen, onjuist geplaatste boorankers en nutteloze luchtdichtingsmaterialen. Van Termeij, die was uitgenodigd omdat hij door het hele land adviseert over de juiste manier van luchtdichten, gaf ook aan wat de belangrijkste reden is dat het zo vaak fout gaat: ontwerpers en architecten verdiepen zich niet in de materie en duiden losjes aan waar zo ongeveer de afdichting moet komen.

Gedurende de voorbereiding van een bouw wordt zelden opgemerkt dat hier speciale voorzieningen nodig zijn. Dat blijkt pas in de uitvoeringsfase, waardoor verwarring ontstaat over extra hoge kosten en de manier van appliceren.

Praktische tips

Johan Wissink, uitvoerder bij het Rijssense aannemersbedrijf Vastbouw, liet vervolgens op aansprekende wijze zien hoe het wel kan. Vastbouw bouwde in de afgelopen twintig jaar veel ervaring op met luchtdichtbouwen bij de bouw van lager-energiewoningen in Duitsland. Op dit moment realiseert Vastbouw een tamelijk groot passiefhuizenproject in Baarn. Wissink noemde veel praktische tips waar een aannemer op kan letten bij een dergelijk project.

Het webinar, georganiseerd door Eisma Bouwmedia, werd door 220 bezoekers die zich daarvoor hadden ingetekend live gevolgd op hun computer. Zij konden vragen stellen die door een team van moderators werden beantwoord, danwel rechtstreeks tijdens de uitzending bij de sprekers terecht kwamen. Gespreksleider Jan Maurits Schouten stuurde de uitzending vaardig in goede banen.

Na de uitzending bekeken nog eens 109 personen de uitzending. Het webinar blijft online beschikbaar voor wie het maar wil zien.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze webinars.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen van een webinar

  • Live deelnemen
  • Webinar terugkijken
  • Vragen stellen
  • Geen reistijd