Energie in het bouwproces

‘Installateurs moeten bijleren’

Energiezuinig bouwen en renoveren vraagt om minder krachtige installaties, beter instellen en inregelen van (bestaande) installaties en goed meedenkende installatiebedrijven in het ontwerpproces. Dat concludeerden meerdere sprekers tijdens het bouwwebinar ‘Energie in het bouwproces’, dat werd gehouden op 24 september.

Erik Bek, directeur van Idea, installatietechnisch adviesbureau: “Ik heb zelf een installatiebedrijf bestuurd. Keteltjes werden er gewoon ingeknald, alles ging om de laagste prijs. Van inregelen van de ketels was geen sprake.”

Tegenwoordig adviseert Bek bij renovaties meestal de bouwkundige energiebesparing (dubbel glas, spouwmuur- of buitenisolatie, dakisolatie etcetera) direct aan te pakken en de bestaande installatie voorlopig, minstens de afschrijvingsduur, te laten draaien, maar wel goed in te regelen.

“Vaak is met beter inregelen van de bestaande installatie, in combinatie met de bouwkundige ingrepen, al een reductie van de energielasten van meer dan 30 procent te halen. Pas als de installatie is afgeschreven, wordt het tijd om te kijken naar de dan beste energiezuinige optie op de markt.”

Met de kennisachterstand van installateurs wordt ook Carl-Peter Goossen, architect en directeur van Bouwquest, adviesbureau voor energiebesparende projecten en passiefbouw, regelmatig geconfronteerd. “In een passiefbouw-gebouw is veel minder capaciteit van de verwarmingsinstallatie nodig dan installateurs gewend zijn, en dus ook veel minder krachtige installaties. Dat is uit te rekenen en voor te rekenen. Maar installateurs zetten liever een installatie neer met de capaciteit waarmee ze gewend zijn te rekenen.”

In veel gevallen werkt dat echter averechts. “Als een zeer goed geïsoleerde ruimte te snel opwarmt, krijg je die warmte bijvoorbeeld heel moeilijk weer weg.”

Goossen en Bek spraken op 24 september tijdens het door Eisma Bouwmedia en de Vakbeus Energie georganiseerde webinar ‘Energie in het bouwproces’. De derde spreker, Ronald Schilt, directeur van adviesbureau Merosch, legde uit hoe in Roosendaal het eerste lagewarmtenetwerk van Europa gerealiseerd is. Een innovatief stadsverwarmingsproject waarbij gebruik wordt gemaakt van de restwarmte van een vuilverbrandingsoven op 40 graden.

Het Bouwwebinar ‘Energie in het bouwproces’ is hier terug te kijken.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze webinars.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen van een webinar

  • Live deelnemen
  • Webinar terugkijken
  • Vragen stellen
  • Geen reistijd

Neem live deel aan deze webinars

Webinar agenda