De bouw wil kwalitatief beter worden

De bouw wil kwalitatief beter worden

Bouwplaatsmedewerkers die zelf opperen dat er een aparte container voor tapijt moet komen in het kader van afvalscheiding of die zelf met de leverancier in overleg gaan over knelpunten bij het lossen van breedplaatvloeren. Het zijn slechts twee voorbeelden die werden genoemd door VORM bouw in het webinar ‘Anders leren, anders werken in de bouw’.

Verbeterprogramma

VORM bouw stond centraal in dit online seminar dat donderdagavond 3 juli 2014 werd gehouden. Het bouwbedrijf uit Papendrecht heeft een verbeterprogramma genaamd Beter Bouwen Doe Je Samen opgezet, waarbij op zeven thema’s wordt ingezet op verbetering van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Een aansprekend voorbeeld: op het eerste pilotproject Hart van Groenewoud in Spijkenisse is met succes 100% afvalscheiding gehaald. Medewerkers betrekken en hen verantwoordelijk maken is hierbij de sleutel.

Veranderingen op de bouwplaats zijn niet af te dwingen, zegt innovatiemanager Cora Jongenotter in het webinar tegen presentator Henk Wind, maar moet je in goede banen leiden. Het is een organisch proces dat de ene keer beter zal gaan dan de andere keer.

Klankbord

SBRCURnet fungeerde in de persoon van Gerrit de Heer als klankbord voor VORM bouw. SBRCURnet doet dit in het kader van het project Kennispartner, dat mede is opgezet door het O&O-fonds. Insteek: laat goede voorbeelden van koplopers zien en krijg de rest van de sector mee. “Wanneer de praktijk spreekt, dan landt het het beste.” Doel is het aantal koplopers omhoog te krijgen van 5% naar 15-20%. “Dan ontstaat er een cultuuromslag. Opdrachtgevers zien het dan als common sense. Goede voorbeelden laten zien is daarbij belangrijk en koplopers kunnen dat.”

Het webinar is hier terug te kijken.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze webinars.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen van een webinar

  • Live deelnemen
  • Webinar terugkijken
  • Vragen stellen
  • Geen reistijd