isolatie met tape webinar ‘Beter isoleren dan eis Bouwbesluit is niet zinvol’

‘Beter isoleren dan eis Bouwbesluit is niet zinvol’

Het heeft geen zin om beter te isoleren dan het Bouwbesluit op dit moment vereist. Een Rc-waarde van 4,5 voor de gevel is optimaal. Extra stappen kosten meer dan dat ze opbrengen.

Dat was de conclusie van het Bouwwebinar ‘De beste keuzes voor EPC 0,4’ dat dinsdag 2 juni werd gehouden door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Saint-Gobain Isover. De insteek was vooral wat vanuit financieel oogpunt de beste keuzes zijn.

Uit financiële onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat een verhoging van de Rc-waarde naar 5,0 voor een standaard-rijtjeswoning slechts 0,22 cent per maand aan gasbesparing oplevert. Ook in comfortverbetering is er geen effect. Verhogen naar een Rc van 8,0 bespaart 65 m2 gas per jaar. Bij gebruik van een warmtepomp is voor die zelfde energie slechts 160 kWatt nodig. Dat is minder dan de opbrengst van één PV-paneel. Financieel gezien is een extra PV-paneel op dit moment gunstiger dan het aanbrengen van extra isolatie.

Om de Rc van 4,5 te realiseren zijn er diverse mogelijkheden. Basalt Bouwadvies onderzocht diverse materialen op hun kostenaspecten. Uitgangspunt daarbij was dus een Rc-waarde van 4,5, waarbij de dikte van het isolatiemateriaal en dus de breedte van de spouw verschilt. Het kalkzandstenen binnenspouwblad blijft daarbij op de zelfde plaats; het buitenspouwblad varieert dus, inclusief de benodigde aftimmeringen rondom ramen. Vergeleken werden PIR, Resolschuim, glaswol Multimax 30 Ultra 121mm, glaswol Mupan Ultra XS 131mm en glaswol Mupan Plus 150mm. Uit het onderzoek blijkt dat Mupan Ultra XS met dikte 131 mm de beste keuze is.

Sprekers van dit Bouwwebinar waren ir. René van der Loos, adviseur bij DGMR, ir. Ivo van Rooy, Solution Manager Bouw bij Saint-Gobain Isover, en ir. Peter Horst, strategisch manager bij Basalt Bouwadvies bv.

Het Bouwwebinar is hier terug te zien.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze webinars.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen van een webinar

  • Live deelnemen
  • Webinar terugkijken
  • Vragen stellen
  • Geen reistijd