Ankerplan van belang voor luchtdichting

Ankerplan van belang voor luchtdichting

In de moderne bouw moeten hoekankers, schroeven en afdichtingsmaterialen al in een vroeg stadium gekozen worden. Een zogenaamd ‘ankerplan’ zorgt voor een zo goed mogelijke aansluiting van bouwdelen en een handige luchtdichting, wat bouwbedrijven veel kosten kan besparen. Dat is te zien op het Bouwwebinar ‘Ankeren, verbinden, luchtdichten’ dat 11 november werd opgenomen.

Het webinar werd door Eisma Bouwmedia georganiseerd in samenwerking met De Kracht van de Combinatie, een samenwerkingsverband van verbindingsstukkenleverancier Gebr. Bodegraven, ankerleverancier Fischer Benelux en afdichtingsmaterialenleverancier Tremco illbruck. Van alle drie de bedrijven gaf een technisch adviseur diepgaand uitleg over de kwestie.

Juiste ankers

Met het zwaarder worden van de bouwmaterialen (dikke kozijnen met triple glas, bijvoorbeeld) en het breder worden van de spouw (wegens toegenomen isolatie) wordt de keuze voor sterke verbindingsstukken, zoals hoekankers, steeds ingewikkelder. Zo’n hoekanker moet met de juiste ankers (chemisch, roestvast staal of kunststof) aan de ondergrond worden bevestigd en daar onder, op of omheen moet de luchtdichting worden aangebracht.

Vervolgschade

Uit polls tijdens het webinar bleek wel dat in de bouwpraktijk nog vaak pas over verbindingen wordt nagedacht als (soms letterlijk) het kozijn al in de hijskraan hangt om bevestigd te worden. Het gevolg is gelegenheidsoplossingen, ‘gepruts’ om de boel passend, sluitend, vast en luchtdicht te krijgen. Het risico op fouten daarmee is groot en die op vervolgschade navenant. Een luchtlek bij een kozijn zit immers ‘op slopershoogte’ en kan dus alleen hersteld worden na breekwerk.

Over deze boeiende problematiek onderhielden Arjan van Termeij (Gebr Bodegraven), Jeroen Oudshoorn (fischer Benelux) en Alexander de Boon (Tremco illbruck) op 11 november een geïnteresseerd publiek. De uitzending die een klein uur duurde, is nog steeds gratis hier te bekijken.

Een reportage over dit webinar leest u hier.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze webinars.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen van een webinar

  • Live deelnemen
  • Webinar terugkijken
  • Vragen stellen
  • Geen reistijd