Weinig kennis over warmtepompen bij installateurs

Het ontbreekt het gros van de installatiebedrijven aan kennis voor het deskundig aanleggen van goed presterende duurzame installaties. Terwijl de vraag ernaar enorm toeneemt. Dat blijkt tijdens het webinar ‘Ontwerpen met duurzame installaties bij renovaties’ dat 16 juni jl. werd uitgezonden. Fabrikanten richten daarom scholings- en borgingssystemen op.

De buizen voor de vloerverwarming van een laagtemperatuursysteem moeten een aanmerkelijk grotere diameter hebben en in meer groepen worden onderverdeeld dan bij een ‘gewone’ vloerverwarming. Een buffervat, waarin een warmtepomp heet water pompt om ook voor warm water in de douche en in de keuken te zorgen, is vaak wel 60 of 90 liter groot, en is voorzien van een elektrisch element dat periodiek het water extra verhit, om legionellabesmetting uit te sluiten. Het is het energie-efficiëntst om bij een aardwarmtepomp de verschillende elementen van het systeem zo dicht mogelijk bij elkaar in één ‘technische ruimte’ te zetten.

Niet te vinden
Dit soort voorwaarden zijn bij het gemiddelde installatiebedrijf zo goed als onbekend, blijkt uit twee praktijkvideo’s die tijdens het webinar getoond worden. Installateur Pieter Al legde onder begeleiding van een gecertificeerd installatiebedrijf een aardwarmtesysteem aan in een woning uit 1892 in Zaandam. Hij vertelt dat hij die advisering daarbij echt nodig had.
Laagtemperatuursystemen zijn echt anders dan de gebruikelijke gassystemen. Michael Durgaram, architect, had dezelfde ervaring. Toen hij aardwarmte wilde toepassen in zijn woning uit 1900 kon hij in eerste instantie geen installateur vinden die de installatie voor hem kon of wilde aanleggen. Terwijl de vraag naar warmtepompsystemen, duurzame installaties en gasloze woningen enorm in de lift zit.

De live-uitzending van het webinar (dat hier terug te zien is) werd vooral gevolgd door architecten en adviesbureau’s. Daarvan liet 42 procent via een poll weten regelmatig gevraagd te worden naar duurzame installaties, en nog eens 39 procent dat hij/zij daar soms vragen naar krijgt.

Regelmatige vraag
Ook Stephan Krimpenfort, installateur te Nieuwkoop, één van de studiogasten, merkt de toegenomen interesse in warmtepompen. Hij behoort tot de kleine, maar groeiende groep installateurs die zich uitgebreid verdiepen in duurzame installaties. Krimpenfort beschikt over de wettelijk vereiste BRL 6000-21 certificatie om aardwarmtepompen te mogen aansluiten op aardwarmtebronnen. Er is, zegt hij, op dit gebied zoveel werk dat hij zijn deskundigheid niet alleen in zijn eigen bedrijf inzet, maar ook aan derden aanbiedt. Met zijn bedrijf NRG Format kan hij de hoofdaannemersrol op zich nemen voor de installatie, waarbij het installatiebedrijf, zoals bijvoorbeeld dat van Pieter Al, de uitvoerende taken op zich neemt.

Digitaal dossier
Ook de fabrikanten nemen de kwaliteitsborging zeer serieus. Leo Janssen, sales engineer bij Vaillant, fabrikant van verschillende warmtepompen- en zonneboilertypes, legt tijdens het webinar uit hoe elk warmtepomptraject bij de fabrikant zelf via een digitaal dossier gevolgd wordt. Vaillant kan zelf een deel van de engineering doen voor een project, en geeft de opdracht dan door aan een zogenaamd VGIP bedrijf: Vaillant Gekwalificeerd Innovatie Partner: dat zijn installatiebedrijven die een intensief opleidingstraject doorlopen hebben, zowel wat betreft de aardwarmtesystemen als de lucht-water warmtepompen. Janssen: ‘Eenzelfde borgingssysteem hebben we opgezet met de boorders, de bedrijven die aardwarmtebronnen mogen boren. Zodat we 25 jaar garanties kunnen geven op de bron en twee jaar extra garantie op het warmtebronsysteem.’

Het webinar ‘Ontwerpen met duurzame installaties bij renovaties’ maakt deel uit van een serie van vier webinars van Eisma Bouwmedia in samenwerking met Vaillant. Op 23 mei werd de eerste uitgezonden; ‘Duurzame installaties voor de bestaande bouw’. Ook dit webinar is nog online terug te kijken.
Op 22 september en 3 november volgen twee webinars over duurzame installaties die zich meer op de nieuwbouw zullen concentreren.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze webinars.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen van een webinar

  • Live deelnemen
  • Webinar terugkijken
  • Vragen stellen
  • Geen reistijd